woensdag 20 maart 2013

Puzzeltjes!

Dat zijn het voor mij, die gekke Nearly Insane blokjes. Ik puzzel wat af. Met kleine, soms piep-piepkleine stukjes stof. Maar wie denkt dat het werken met de piepkleine stukjes de grootste uitdaging is, komt (wat mij betreft dan) toch ietwat bedrogen uit.

Nee, het Allergrootste Gepuzzel is voor mij het knippen van elk blokje. Want sla ik mijn Insane map open, dan zie ik dit: (mijn boek is allang gesneuveld, de rug is eraf gesneden en het boek zit nu losbladig in een map zodat de bladzijden mooi recht blijven als ik ze moet kopiëren voordat ze door het lamineerapparaat gaan...)


Oh help. Hoe zie ik de structuur, hoe ga ik dit blok maken, de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos!
Als eerste duik ik met mijn neus op de minifoto (ook al is ie A4, de blokjes op de foto zijn ieniemienie...) om te 'studeren' hoe het blok er bij het origineel uit ziet. Daarna volgt soms (als ik het niet weet...) een internetstudie. Typ in Nearly Insane block ... met het juiste nummer en je ziet van alles. Niet te vaak doen, kost een hoop tijd, en voor je 't weet raak je verzeild bij andere mooie quilts.
Maar... zo ziet het blok er nu uit.


En... er worden ook fouten gemaakt. Soms ga je knippen. En knip je fout, zoals bij dit blok. Zien jullie wat er fout is?

Ik wel! Ik wilde erg graag eens een keer een lichte ster. Maar door de drukke buitenrand wordt de aandacht van de ster afgeleid. En dat wil ik dus niet. Zucht... stukjes stof aan de kant en nieuwe zoeken...

Dat ziet er al wat beter uit. Een heel stuk strakker en stoerder! Gelukkig zijn het maar hele kleine stukjes stof die op die manier in de prullenbak of het naaimandje van DD verdwijnen...

Als het dan uiteindelijk in mijn blokkenboek ligt, klaar om genaaid te worden, natuurlijk is het dan ook nog wel een uitdaging. Vooral bij het blok wat ik hierboven als eerste liet zien, dat was opletten zeg, welk puntje moet op welke plaats, en hoe moest het dan ook al weer aan het blok gezet. Het is me (deze keer, haha) gelukt zónder achteruit naaien. Dit blokje naaide ik gisteravond in elkaar:


Dat blokkenboek, dat heeft trouwens nog steeds een 'vaste bladzijde' nodig. Toen ik het dingetje maakte heb ik een restje mooie flannel voor de binnenkant gebruikt. Bleek absoluut onpraktisch... heel mooi, maar je ziet je blok niet als je het legt. Dus ligt er nu een oude molton doek uit de babytijd van de kinderen in. Ook weer handig, want nu kan ik tot 3 blokken kwijt in mijn blokkenboek. Maar dat vastzetten hè, dat komt er maar niet van.

Nog een paar puzzeltjes, en dan kan ook deze reep met blokken al weer aan het geheel!

Fijne dag!
Liefs, Nathalie

zaterdag 16 maart 2013

Even weer lekker gek!

Na al het mandjesgeweld heb ik me deze week toch weer even op iets anders gestort. Met die mandjes, en vooral, met het middenstuk, komt het helemaal snor. Die nog-niet-gevulde buitenrand? Voorlopig geen probleem, waar maak ik me gek over? Voorlopig kan ik nog heel veel wiebertjes appliqueren, vlindertjes, gekke hoekblokjes, mandjes maken en sterretjes. Dus rust... het komt! Maar het oude kastje met deze quilt erin is deze week akelig gesloten gebleven (behalve dan dinsdag, om resultaat te showen aan haar en haar.


Die dinsdag heb ik mijn twee kistjes met stofjes voor de Nearly Insane maar eens tevoorschijn getoverd. En tussen het kletsen, zorgen en bewonderen en bedenken door zijn er die dag 3 blokjes geknipt. Want mijn Nearly Insane is echt schandaaaaalig verwaarloosd de afgelopen tijd! Die drie blokjes zitten inmiddels nog in elkaar ook!


En, nog even dit...
Al zoekend op het www naar ideeën voor de mandjesrand kom je nog wel eens wat tegen. Ergens op een Pinterest prikbord voor Dear Janes (ja, je raakt zo ergens verzeild) zag ik dit... mijn adem stokte toch echt wel even!!!


Op deze plaats, klik hier staat denk ik de originele foto van de quilt. Een medaillon-style Dear Jane noem ik het maar... Ik ben helemaal onder de indruk en in lufffffff!!!!! Maar wilde ik niet met de rondjes aan de slag als volgend groot project? En Oh dear, zo'n DJ heeft 169 blokjes (en deze versie ook!). Dat is dus een mega-klus. Maar zooooooo moooooooooiiiiiii!!!!

Eens kijken of ik vanmiddag mijn blokkenboek kan vullen met nog eens drie NI blokjes... Alhoewel, de nieuwe Ariadne Brocante viel ook net in de brievenbus!

Een fijn weekend!
Liefs, Nathalie

maandag 11 maart 2013

Mooier, mooier en nog mooier

Dat wordt het middenstuk...

Met nog een heleboel te doen aan het middenstuk, de randen, sterren, mandjes en wat al niet meer ben ik ondertussen toch maar weer bezig met het verzinnen van de 'vulling' voor de nog lege rand-gedeelten van het middenstuk. Ik moet zeggen dat de wiebertjesrand me prima bevalt, en het juist zichtbaarder maakt welk deel nog gevuld dient te worden... Maakt het lekker overzichtelijk. Ook zitten alle hartjes-klavertjes vier erop.

Dus gistermorgen om 7.15 (de kids waren vroeg wakker, da's het fijne als ze nog lekker jong zijn, dan zijn je zondagen heel lang!) zat ik al over het eerste idee gebogen. En heb het maar meteen uitgevoerd! Vergroten en verkleinen op de computer, passen en meten, en tenslotte: lichtbak. Om een patroon ervan te maken. Want het lijkt wel of alles uit de losse pols komt, maar zonder iets van een patroon kom ik nergens.


Even een blik op de hoek. Vlindertjes erbij, ik had er drie gepland, het zijn er twee geworden. Daarboven het getekende blok, het blok zit ook in de originele babyquilt waar ik het idee om zo te gaan werken van heb. Het doet het er wel leuk bij vind ik, maar nu zit ik met een asymmetrische hoek.... En nog lege delen. Wacht even... totaalplaatje:


Dat maakt het meteen duidelijk denk ik. Ik houd zo mooie rechthoekige-nog-te-vullen delen over... Maar voorlopig ben ik nog van de straat, en het briljante idee komt vast wel! 'T is wel grappig om deze foto te bekijken en dan die in mijn vorige blogje, zie je meteen hoeveel werk er weer verzet is!

Morgen heb ik een lekker quiltdagje voor de boeg, met twee quiltvriendinnen die lekker komen quilten!

Fijne week allemaal!
Liefs, Nathalie

zaterdag 2 maart 2013

Het gaat zo lekker met de mandjes!

En da's nou weer even vervelend voor de Nearly Insane... daar wordt geen steek aan gezet op het moment. Ach, dat komt wel weer... eerst maar eens lekker aan de mandjes.

Want dat middenstuk, dat groeit en groeit! Inmiddels zitten alle hexagonnetjes op hun plek, en ben ik bezig met de klavertjes vier (ofwel, de vier hartjes, maar DD en quiltjuf zien er duidelijk klavertjes vier in!) Die zijn geknipt, er zit een stukje freezer paper op, en ze zitten per vier met een speldje bij elkaar in mijn bakje. Op de quilt zitten briefjes gespeld oh nee, genaaid, want die spelden prikten zo tijdens het werken, met daarop geschreven welk pakketje op die plek hoort. Dat gaat zo van 'blauw met grote rode stip, bruin met blauwe stip en swirl'  om elke vergissing mogelijk te voorkomen.

De hartjes zijn genummerd, ook handig. En ik heb de hartjes al op de ondergrond getekend, met daarbij één hartje voorzien van nummer 1, de rest gaat met de klok mee. Dat appliqueren van hartjes blijft een heel gedoe, vooral dat lastige inknippen tussen de 'billen' van het hartje. Sommige van deze hartjesvormen hebben zo'n smalle bilspleet! Maar... er zitten er inmiddels vier setjes op! En... de achterkanten zijn weggeknipt, dus veranderen gaat niet meer gebeuren!

Ook ben ik al wat bezig met een nieuwe rand voor het middendeel. De wiebers (zespuntige ster onderdelen) wilde ik toch wel een maatje groter dan die van de sterretjes. De sterren hebben wiebers van 1 inch zijkanten. Ik maak ze nu met 1,25 inch zijkanten, zo passen er 19 op een zijkant en gaan ze mooi het hoekje om! Ben druk bezig met ook deze te appliqueren, want ik heb er een stuk of 40 al weer ingepakt in een bakje.

Dan nog de vlinders in de hoeken om de bloem, en daarna houd ik mooie rechthoekige delen over en wat ik daar in ga maken... Nog geen idee! Ik ben al weer heel blij met wat ik nu heb bedacht!


Ondertussen worden er ook nog heel wat quiltsteekjes gezet, nog één rij en dan is het quilten op het allerbuitenste randje na ook al weer gepiept!

(ondertussen speur en zoek ik nog steeds in mijn foto-opslag en op het www naar mooie quilts. Dat moet ik eigenlijk niet doen wil ik het voor mezelf overzichtelijk houden, maar je komt zoveel moois tegen... zucht. Daarom begin ik maar niet met Pinterest, dat zou vast weer heel veel tijd gaan kosten. Tijd die ik liever besteed aan lekker quilten... Maar je ziet af en toe wat prachtigs hoor! Ik ben al hele mooie dear jane's tegen gekomen, en mooie jane austens, en een mooi idee voor de life is beautiful... maar wilde ik niet eerst na alles wat ik nu aan het maken ben aan de rondjes? zucht... hopelijk word ik 150 jaar met een paar gewillige handen...)

Een heel fijn weekend!
Liefs, Nathalie