zaterdag 30 april 2016

Opnieuw... de randen van de oud-engelse mandjes

Deze quilt, gestart in de zomer van 2012... Had haar allang af willen hebben. Haar ja, want het is een dame, dat is duidelijk. Een dame van formaat ook, zo'n dame waar je tegenop ziet en toch van denkt: wat wil ik je graag maken! Een beauty... Maar dan vooral in mijn hoofd.


Het begon allemaal in 2012 dus, toen ik een foto van het origineel zag. Verkocht was ik, hooked, vooral door de mooie mandjes rand. Het middenstuk en buitenrand vond ik absoluut noodzakelijk voor het lichte tegenwicht, maar al die hexjes en sterretjes... mwah, die deden het niet.

In al mijn onervarenheid begon ik aan dit project. Een paar mandjes maakte ik als eerste, maar het middenstuk kwam er al snel bij. Het groeide met als inspiratie deze quilt, de Rebecca Kohler quilt. Als je goed naar mijn middenstuk kijkt en naar deze zie je wat ik gedaan heb. De opbouw gebruikt, maar gecombineerd met de mandjes en bloemen uit de mandjesrand.


Ook dat was af en toe best zwoegen en zuchten, maar ondanks mijn onervarenheid pakte het, al zeg ik het zelf, mooi uit. 

Toen begon de ellende... de randen. Daar worstel ik nu al twee jaar mee en dit heeft ervoor gezorgd dat de quilt wel regelmatig gepakt werd, maar ook weer werd teruggelegd.
Ik wil niet in herhaling vallen, maar kijk maar eens naar deze blogpost als je interesse hebt:

 Tot vorige week zag de quilt er zo uit:


En de rand past weer niet goed genoeg voor mijn gevoel. Dus heb ik vorige week zaterdag nieuwe stof gekocht. Doodeng, want na vier jaar niet meer hetzelfde verfbad natuurlijk. Het scheelt een ietsje, maar wat is erger? Vier enorme randen die je niet zinnen of een iets afwijkend verfbad wat je niet direct ziet?

Dus begon het puzzelen opnieuw, alweer. Deze keer met hernieuwde kracht. Dit is een tipje van de sluier...


En zo ligt de zaak er nu bij. Dit is definitief, kan me vreselijk bekoren en wordt nooit meer anders. Ik zal jullie de dramatische foto's van gaten in lappen en dergelijke besparen. Het komt erop neer dat de oude rand met diamanten en hexen er weer aan zit. Die had ik gelukkig bewaard. De rand met grote diamanten is gesloopt, de diamanten worden hergebruikt om de vier bloemen van te maken die ik nog te kort kom voor de laatste rand. De bloemen die kant en klaar zitten op de vorige rand, Millies bloemen, zijn netjes eraf getornd en worden hergebruikt. Zuinigheid met vlijt he.

T is nog niet af tot in perfectie maar het beeld is er nu, ook zover dat jullie er hopelijk doorheen kunnen kijken.


Ik zie rust, ondanks de drukte
Ik zie symmetrie en regelmaat, net als in het midden
ook al lijkt dat misschien van niet
Ik zie eenheid, in gebruik van vorm, kleur en stofjes
Ik zie een duidelijke eindrand, zonder dat er een rand of randstof aan te pas komt
Ik ben Volmaakt Tevreden
Zucht...

Liefs, Nathalie

maandag 18 april 2016

Perfecte Puntjes

Nee, natuurlijk zitten al die hexagonnen nog niet vast! Maar nadenken over het vervolg kriebelt altijd wel. Want ergens, heel snel al, komen De Blokken die om Perfecte Puntjes vragen. Lia zei al dat deze quilt bij haar erop gestrand is, en ik vrees eigenlijk bij meer Quiltsters. Als je googled zie je heel veel foto's van het middenstuk, maar niet van een hele Brinton Hall quilt. Maar, geen zorg... Ik ben klaar voor de Perfecte Puntjes! Kijk maar! Het eerste blok is bijna klaar (er zit nog wat gespeld, maar je ziet wel dat het zo heel mooi lukt).


In plaats van appliqueren van een rondje met 8 puntjes 
(niet te doen eigenlijk) 
heb ik dit blok getekend. Zelf verzonnen?
Nou NEE!
Kijk maar, het origineel deed ook niet zo moeilijk!


Ik heb gewoon de foto van het origineel van vroeger erbij gepakt. Dat ziet er toch wel heel anders uit dan de moderne versie van Brinton Hall... In het origineel zijn het namelijk geen rondjes, maar octagonnen (8-kantige vormen). In het midden een octagon met een sterretje. Het sterretje zit ook weer in een octagon verwerkt, daarom zijn er vier punten nodig om de hoeken netjes af te werken en het blok weer vierkant te maken.. En kijk, de buitenrand van het middendeel, dat zijn stiekem ook twee rijen octagonnen. Maar dat doe Ik dan weer Niet!

Nog even een foto van de moderne perfecte puntjes:

En, hierbij, mijn werktekening. Ook perfecte puntjes maken? Moet lukken toch, met deze tekening? Mijn blok is kleiner omdat ik alles verkleind heb (ik werk ook met 0,75 inch hexjes in plaats van de 1 inch versie) dus even kijken hoe groot je het uit moet printen als je hiermee aan de slag wil gaan.


 En, als je dan het een en ander op een rijtje legt, 
dan ontstaat er toch al een aardig beeld van deze quilt-in-wording!


Inmiddels liggen er 11 blokjes te wachten (al meteen meegenomen in de voorbereiding) en als ik de blauwe randen gesneden heb kan ik helemaal vooruit met deze quilt.

Waarom is nou Elk Nieuw Project zo'n verslaving:)

Liefs, Nathalie

zaterdag 16 april 2016

Zoek het verschil!

Gisteren had ik een gevalletje Oeps... De afgelopen week ben ik druk aan het hexen geweest. 256 hexjes van 3/4 inch werden geknipt. Daarna werden ze keurig gesorteerd in zakjes. 4 zakjes van 10 voor de middenpunten, 4 zakjes van 36 voor de hoekpunten, en 4 zakjes van 23 voor de randen. 

He wat gek... ik kom er 20 tekort. Er ging geen belletje rinkelen, het patroon werd opgezocht, wat gek, wat gek toch, ik moet er echt 256 hebben. Nou ja, dan zal ik wel verkeerd geteld hebben, ik zat te kletsen met mijn moeder toen ik ze maakte. Dus hup, 20 hexjes erbij.


Zo handig als dan alles in het bakje zit. Beginnen met de 10 hexjes zakjes, lekker snel en makkelijk om te beginnen lijkt me. De eerste hoek gemaakt en eraan. Gaat lekker zeg! De tweede hoek. Oh! Nou snap ik het! Ik heb maar twee van deze hoeken nodig! Wat fijn! Mysterie van de 20 hexjes opgelost. Toch goed geteld! Nou ja. Gelukkig heb ik verderop ook nog van deze hexjes nodig, geen punt, verwerk ik ze daarin.

Had ik nou maar beter gekeken... nee dus. Vrolijk aan het werk om de grote hoeken te maken. Gistermiddag bij haar hoek drie eraan geprutst. En zo trots op het resultaat! Nog steeds niks in de gaten... Ook zij niet! 


Bij thuiskomst de hele handel alvast even op de blauwe stip gelegd. Zo lekker, even kijken hoe het wordt. EN TOEN ZAG IK HET! Ik had helemaal niet opgelet. De eerste punthoek van 10 hexjes is op de verkeerde plats vastgezet waardoor het hele middenstuk gedraaid is. Verdorie! Denk, twijfel, pieker... maar niet voor lang. Ik weet zeker dat ik me ga irriteren. Alle zorgvuldig recht gelegde stofjes in het midden wijzen niet helemaal de goede kant uit. Vogeltje zit scheef op de tak. Maar losmaken (kartonnetjes zijn er al uit) zal dat lukken?

Gelukkig ging het. En zitten ze weer eraan. Op de goede plaats deze keer. Zoek het verschil!


Bewust heb ik ook vrij veel lichte stoffen in de hoeken verwerkt. Ik weet inmiddels na alles wat ik gemaakt heb dat ik dat mooier vind.

Helemaal tevreden nu. Op naar de laatste hoek!

Liefs, Nathalie

donderdag 7 april 2016

Het kleine quiltjes plan.

Al een hele tijd loop ik met het idee om een kleine quiltjes quilt te maken. Zo lang eigenlijk al, en in september maakte ik een beginnetje met behulp van de lemoyne star stempelset van Jeanneke. Die set kocht ik vorige zomer al, toen ze zelf nog volop bezig was om daar een mooie quilt van te maken (nu is ie af, kijk maar eens op haar blog).

Zelf kocht ik er een extra vierkant stempeltje bij voor nog meer mogelijkheden en maakte kleine Ohio-star blokjes. Je ziet die ook in Phebe buitenrand. Zo schattig vind ik altijd, maar om er nou 80 te moeten maken...

Eigenlijk is dat heel vaak het probleem bij mij. Iets wat zich heel vaak herhaalt vind ik best wel saai (zegt iemand die net 5000 vierkantjes aan elkaar heeft gepunnikt). Dus kwam het idee om kleine miniquiltjes te maken, zo'n formaat van ongeveer 50 cm. En dit is dan nummer 1!


Erg goed geslaagd! Maar om nou toch een beetje een plan te hebben, heb ik met wat foto's en inspiratie uit boeken wat in elkaar geknutseld. Boeken?! Ja, onder andere de boeken van An Moonen.


Want wat een inspiratie en foto's staan erin. En zo leuk, die commentaren van haar. Soms zet het me ook aan het denken. Is het nou goed als een eeuwenoude quilt ongewassen is zodat het apret laagje nog op de stof zit? Arme quilt, helemaal quilt geworden om alleen maar mooi te wezen, niet om te verwarmen en omarmen. Je hoort mij niet zeggen dat de wasmachine wonderen doet, maar waar maak ik eigenlijk quilts voor? Voor de lieffies in mijn omgeving denk ik altijd maar. Niet voor de tentoonstelling of het museum. Ach, mijn mening, hoef je niet te delen, wie weet denk jij er heel anders over (en ik ook over 10 jaar, haha)

In elk geval, plannetje maken. Daar ging het om. Met wat knippen, plakken, printen en knutselen kwam ik tot dit voorlopige ontwerp. Een boel oude Hollandse blokken, maar ook wat Amerikaanse volgens mij. Soort van Holland-Amerika lijn. Door alle kleuren moet je maar heen kijken als je kunt, ik zeg niet dat het rode sterren worden met blauwe flying geese.


Het idee kwam van deze quilt vandaan.
Wat ik zelf als buitenrand ga doen weet ik nog niet.



Liefs Nathalie

zaterdag 2 april 2016

Over hexagon-knippers en gezellige blokjes

Zo, dit wordt vast een fijner blogje dan het vorige. Langzaam ben ik van de schok aan het bekomen, maar als ik eerlijk ben is er deze week toch echt wel wat minder uit mijn vingers gekomen dan normaal. Tot ik mezelf vermanend heb toegesproken... raar mens! Het blijft een mooie quilt, stop met treuren en doe gezellig wat met je andere lapjes!

Door die handige hexagon punch werden er met gemak heel wat hexagonnen geknipt. Inmiddels zit bijna de hele lichte rand eraan en zit dus ook het middendeel voor n groot deel aan elkaar. En oh oh... wat is het leuk!


Met de hexagon punch van Fiskars knip je dus in één beweging deze vorm uit het papier.
Heel strak en ik heb ineens geen gedoe meer met niet-passende hoekjes.
Dat had ik wel als ik de hexjes zelf uit papier knipte.
Vooral als je een heleboel hexagonnen aan elkaar maakt is dit super handig.
Omdat ik de stofjes met sewline lijm om het kartonnetje plak
 vind ik het niet lekker om ze vaker dan 1x te gebruiken.
De punch is te krijgen in de maat m-l-xl wat staat voor 0,5-0,75-1 inch 
(en dat is dan de korte zijde gemeten).
Ze zijn niet verstelbaar, maar in 3 maten te krijgen.
Er zijn meerdere quiltwinkels in het land die ze verkopen, google het maar!
Ik gebruik hiervoor het aanbevolen 160 grams papier. Werkt super goed.
Ik heb ook op het www gelezen dat mensen uit dubbelgevouwen freezer paper de hexagonnen knippen. Dubbelgevouwen freezer paper, zodat de 'plakkanten'  op elkaar liggen.
Maar waarom je freezer paper zou gebruiken? 
Lijkt me niet handig, maar misschien weet iemand van jullie het.


Nog een vraag van een lezeres, wat voor merk hond hebben we?
Nou het is een (eigenwijze, dat wel) Tibetaanse Terrier.
Heeft niks met terriër te maken, ook niet qua raseigenschappen,
 lijkt meer op de schapendoes maar dan compacter.
In Tibet zijn het echte schapenhondjes in de bergen...
Onze Cyp is een lekker kereltje van twee inmiddels.


Hier ben ik deze week wel mee bezig geweest. Er lag nog een lekker stapeltje gestempelde blokjes die rust brachten. Kon ik zo pakken en gedachteloos in elkaar zetten. Ik wil ze met een sashing aan elkaar zetten, dus heb ik alvast voor mezelf wat opties neergelegd. Ik wil negen kleine vierkante quiltjes maken van ongeveer 50 cm en die op een leuke manier aan elkaar zetten. Dit is pas quiltje 1 en er moeten nog vier extra blokken gemaakt worden. Het is wel leuk om mee te kijken misschien naar wat opties.





En als ik dan zo naar dit hoekje kijk...


dan kleuren ze eigenlijk prachtig bij elkaar. 

Liefs, en allemaal morgen met je lapjes naar buiten!
Het belooft een prachtige zondag te worden.
Nathalie